NÉPRAJZI MÚZEUM
Budapest, Kossuth tér 12.

2016.
szeptember 23 - október 23.

Díjazott képek az elmúlt év eseményeiről. Válogatás 5,775 fotóriporter, 82,951 pályázatra küldött fotójából.

Nyitva:
kedd, szerda, csütörtök, vasárnap:
10.00 – 18.00 óráig;

péntek, szombat október 23.:
10.00 - 20.00 óráig.

Teljes árú belépőjegy: 2100 Ft
Kedvezményes belépőjegy (diák és nyugdíjas): 1000 Ft
Családi jegy (1-2 felnőtt, 1-3 gyerek):
4400 Ft

KÍSÉRŐ KIÁLLÍTÁS:
EMBERÁR – A modern népvándorlás szemtanúi

neprajzi

Teljes árú belépőjegy: 2100 Ft
Kedvezményes belépőjegy: 1000 Ft
Családi jegy (1-2 felnőtt, 1-3 gyerek):
4400 Ft

A World Press Photo budapesti kiállítása már harmincnyolc éve mutat tükröt az elmúlt évnek. Díjnyertes fotókon át láthatjuk az elmúlt év eseményeit, hétköznapjait, sportját, azokat az embereket, akik a hírekben szerepelnek. Olyan bepillantást tesz lehetővé, ami sehol máshol nem található. Óriási mértékben járul ahhoz, hogy tisztábban lássuk a világ eseményeit, hogy megértsük mi zajlik körülöttünk.
Facebook

 

KÍSÉRŐ PROGRAMOK

 

 


Tárlatvezetések
A kiállítás teljes időszaka alatt rendszeresen szervezünk tárlatvezetéseket előre egyeztetett időpontban.

 

Kiállítás szervező: Révész Tamás
mail@worldpressphotohu.info


TÁMOGATÓ:
nka
 
php
 
marriott
 
holland
 
metroreklam
 
KÖZÖSSÉGI MÉDIA PARTNERreverb
 
MÉDIA TÁMOGATÓ:
 
ng
 
pestiest
 
esthu
 
nepsyabadsag
 
nolhu
 
liget
 
fotoklikk
 
funzine
 
 
observer
 
dt
 
 
 
 

A World Press Photo Foundation támogatója:
lottery-canon
 
About the foundation:
WE EXIST TO INSPIRE UNDERSTANDING OF THE WORLD THROUGH QUALITY PHOTOJOURNALISM.
 

 

mads
Mads Nissen

Az év sajtófotója, 2014
First Prize Contemporary Issues, Singles

Mads Nissen, Dánia, Scanpix / Panos Pictures
St. Petersburg, Russia
Jon és Alex, egy meleg pár, meghitt pillanata Alex kis lakásában Szentpéterváron, Oroszországban. A leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű (LMBT) emberek élete Oroszországban egyre nehezebb. A nemi identitásuk vagy szexuális irányultságuk miatt kisebbségben lévők jogilag és társadalmilag is hátrányos megkülönböztetésnek, zaklatásnak, sőt konzervatív vallási és nacionalista csoportosulások részéről erőszakos gyűlölet-bűncselekményeknek vannak kitéve.

rosellaRaphaela Rosella

Portré
1. díj, egyedi

Raphaela Rosella, Austrália, Oculi
Laurinda, az ausztráliai Új-Dél-Wales államban, Moree-ban élő kamilaroi bennszülött kislány a ruhájával játszik, miközben buszra vár, hogy elmenjen a vasárnapi iskolába. Ausztráliában sok hátrányos helyzetű kisebbség egészségét és jólétét akadályozza egyebek közt a nemzedékről nemzedékre öröklődő szegénység és lelki trauma, a rasszizmus, az erőszak, a szenvedélybetegség.

Åsa SjöströmÅsa Sjöström

Hétköznapok
2. díj, egyedi

Åsa Sjöström, Svédország, Moment Agency / INSTITUTE for Socionomen / UNICEF
Baroncea, Moldova
Igor valamit súg barátja, Renat fülébe az iskolában, az észak-moldovai Baronceában. Igornak születésnapja van, és a nagymamájától csokit kapott, hogy ossza meg a társaival. Moldova a legszegényebb ország Európában. Az elmúlt tíz évben a munkaképes lakosság harmada távozott külföldre jobban fizető munka reményében. Sok gyereket idős rokonok gondjaira bíznak, vagy árvaházba kerülnek. Igornak van egy ikertestvére. Az apjukat nem ismerik, az anyjuk pedig meghalt nem sokkal az után, hogy elment Oroszországba dolgozni, amikor az ikrek két évesek voltak.

protickSarker Protick

Hétköznapok
2. díj, sorozat

Sarker Protick, Banglades
Romló egészségi állapotuk miatt a fotós idős nagyszülei, John és Prova már nem tudják elhagyni otthonukat a bangladesi Dakkában. Életterük egyetlen szobára zsugorodott. A hajszálak megőszülnek, a falakról lepereg a festék, csak a tárgyak maradnak. A fehér fényben John és Prova élete lassúnak látszik, és mintha aurában fürdene. A fotós gyerekkorában nagyon közel állt a nagyszüleihez, és noha naponta látogatta őket, rájött, hogy alig van már miről beszélgetniük. Egyik nap megdöbbent a látványon, ahogy a szobába bejutó fény elmosódott a fehér falak és a fehér ajtók között. Ebben a pillanatban, a fotós elmondása szerint, össze tudta kapcsolni a látványt és az érzéseit John és Prova csöndes, lebegő életével. Miközben a képeken dolgozott, az elveszett helyébe új kapcsolatot tudott teremteni nagyszüleivel.

ilnitsky
Sergei Ilnitsky

Hír

Sergei Ilnitsky, Oroszország, European Pressphoto Agency
Konyhaasztal az ukrajnai Donyeckben augusztus 26-án – azon a napon, amikor a város több kerületét lőni kezdték a kormányerők. A tüntetők februárban megbuktatták Viktor Janukovics elnököt, az Európa-barát Petro Porosenko lépett a helyére. A javarészt orosz ajkú keleti országrész szeparatistái nagyobb autonómiát és Oroszországgal szorosabb kapcsolatot követeltek. Áprilisban a lázadók kormányzati épületeket foglaltak el és önkényesen kikiáltották a Donyecki és a Luhanszki Népköztársaságot. A kormányerők és a szeparatisták összecsapásai a következő hetekben mindkét oldalon rengeteg halálos áldozatot követeltek. Oroszország hadgyakorlatokat végzett az ukrán határ mentén, míg Ukrajna és a NATO tisztviselők azzal vádolták Oroszországot, hogy felfegyverzi a lázadókat, ukrán területre tör be katonai egységekkel és személyzettel. Ezeket az állításokat Moszkva

chenRonghui Chen

Korunk kérdései

Ronghui Chen, Kína, City Express

Vej (19 éves) egy gyárban dolgozik a kelet-kínai Jivuban, piros bevonatot készít polisztirén hópelyhekre. Mikulássapkával védi a haját, és naponta legalább hat arcmaszkot elhasznál. A kínai hírügynökség adatai szerint Jivu hatszáz gyárában készül a világ karácsonyi díszeinek 60 százaléka. A gyárak többnyire migránsokat foglalkoztatnak, akik napi 12 órát dolgoznak havi 270–400 euróért. Vej vidékről, az 1500 kilométerre lévő Kujcsouból érkezett a gyárba, nem igazán tudja, mi a karácsony, úgy gondolja, hogy külföldön az valami olyasmi, mint a kínaiaknál az Újév.

bello
Al Bello

Sport

Al Bello, Amerikai Egyesült Államok, Getty Images
A New York Giants játékosa, Odell Beckham egykezes bravúrja november 23-án a Dallas Cowboys elleni mérkőzés második negyedében az East Rutherford-i MetLife stadionban, az amerikai New Jersey államban. Noha zavarják, Beckham hátrafelé vetődve, nyújtott karral, három ujjal kapja el a labdát. Jeles amerikaifutball-játékosok „az év elkapásának” nevezték a mozdulatot. Beckham mezét pedig később kiállították a Pro Football Dicsőség Csarnokában.

verzone
Paolo Verzone

Portré
3. díj, sorozat

Paolo Verzone, Olaszország, Agence Vu

Kadétok portréi Európa legrangosabb katonai akadémiáiról. Az európai katonai akadémiák évszázadok óta őrzik a bajtársi tisztesség és a fegyelem hagyományait. A leendő tiszteket nemcsak harcolni tanítják, hanem ezt az örökséget is beléjük nevelik.

varma
Anand Varma

Természet
1. díj, sorozat

Anand Varma,
Amerikai Egyesült Államok, National Geographic Magazine számára

Sok élősködő nemcsak táplálkozik a gazdaállatból, hanem a jelek szerint manipulálja is gazdája magatartását, hogy az előnyös legyen az élősködő életciklusának a szempontjából. A legújabb kutatások szerint ez a befolyásolás genetikai szinten történik – az élősködő bizonyos génjei úgy tűnik, kontrollálni képesek a gazdaállat agyát.
Amikor az Ophiocordyceps gomba spórái az amazóniai hangyára kerülnek, áthatolnak kitinvázán és bejutnak az agyába arra késztetve a gazdaállatot, hogy hagyja el megszokott élőhelyét az erdő talaján, és másszon fel egy közeli fára. A gomba hatására a haldokló hangya egy levélre vagy más felületre rögzíti magát. A gomba fonalai áttörnek a hangya vázán, spórákat szórnak a fa alatt lévő hangyákra – és a folyamat kezdődik elölről.

houtryve
Tomas van Houtryve

Korunk kérdései
3. díj, sorozat

Tomas van Houtryve,
Belgium, VII a Harper’s Magazine számára

Az Amerikai Egyesült Államok 2002 óta használ drónokat kémkedésre és légitámadásokra Pakisztánban, Jemenben és Szomáliában. A támadások rengeteg halálos áldozatot követeltek, köztük több száz polgári áldozatot. A fotós az Egyesült Államokban olyan események – esküvők, temetések, imádkozó vagy sportoló embercsoportok – fényképezésére használt egy kis drónt, amelyekhez hasonlók a külföldön végrehajtott légicsapások rendszeres célpontjai voltak. Olyan amerikai helyszíneken is készített drónnal fotókat, ahol, rendszeresen használják a drónokat, például börtönökben.
Diákok az iskolaudvaron, El Dorado County, Kalifornia. 2006-ban egy drónról tüzeltek a pakisztáni Chenegai falu vallási iskolájára. A híradások szerint akár hatvankilencen is meghalhattak.
vitale
Ami Vitale

Természet
2. díj, egyedi

Ami Vitale, Amerikai Egyesült Államok, National Geographic
Lewa Downs, Northern Kenya
Fiatal szamburu harcosok életükben először megérintenek egy fekete orrszarvút a Lewa Rezervátumban, Kenya északi részén. A fekete orrszarvú szinte teljesen kihalt már Kenyában. A képen látható borjú anyját megölték a vadorzók, az árván maradt állatot a rezervátumban nevelték fel. A vadorzókról sok szó esik, annál kevesebb a bennszülött közösségekről, amelyek a vadorzók és a fegyveres vadőrök harcának frontvonalában élnek.

padilla
Darcy Padilla

Hosszú távú munkák

Darcy Padilla, Amerikai Egyesült Államok, Agence Vu
Családi szeretet 1993–2014

 „Julie Baird és családja története bonyolult történet: akad benne szegénység, AIDS, kábítószer, különféle otthonok, új kapcsolatok, születés, halál, ismételt egymásra találás. Egy asszony küzdelmét követve igyekeztem mélységében láttatni a hátrányos helyzetet és a HIV-fertőzöttséget övező társadalmi problémákat, miközben arra is törekedtem, hogy Julie gyerekeinek rögzítsem anyjuk történetét.” - Darcy Padilla
Felső sor: Julie 1993-ban (a három hónapos) Rachellel a San Franciscó-i Ambassador Hotel előcsarnokában. Ebben a szállodában laknak párjával, Jackkel. Julie és Rachel a West Hotel előcsarnokában 1995-ben, miután Julie szakított Jackkel. Julie és Jason gyermeke, Elyssa, 2008-ban született.

muller
Pete Muller

Hír
1. díj, sorozat

Pete Muller,
Amerikai Egyesült Államok, Prime a National Geographic / The Washington Post számára

A halálos Ebola vírus májusban kezdett ismét áldozatokat szedni Sierra Leonéban. A betegség gyógyíthatatlan, a halálos áldozatok aránya akár a 90 százalékot is elérheti. A vírus nagyon fertőző, és rendkívüli óvintézkedésekre van szükség a betegek ápolása és az áldozatok eltemetése közben. Az év végére az Ebola 2758 ember halálát okozta Sierra Leonéban. A kór a szomszédos Guineában és Libériában is pusztított, a három országban összesen 7880 áldozatot követelt 2014-ben.
Sírásók pihennek a nap végén a King Tom temetőben Freetownban, Sierra Leonéban.

sestiniMassimo Sestini

Hír
2. díj, egyedi

Massimo Sestini, Olaszország
7 June, off the coast of Libya
Menekültek zsúfolódnak egy hajón körülbelül 25 kilométerre a líbiai partoktól azt megelőzően, hogy a Mare Nostrum művelet keretében megmenti őket egy olasz fregatt. A menekülteket felkutató és megmentő programot az olasz kormány dolgozta ki az után, hogy 2013 végén Lampedusa szigeténél több száz menekült fulladt a vízbe. 2014-ben drámaian megemelkedett azok száma, akik az életük kockáztatásával próbáltak átjutni Olaszországba a Földközi-tengeren. A Mare Nostrum művelet keretében civil szervezetek az életmentésen túl azon is fáradoztak, hogy a menekültek orvosi, kulturális és egyéb segítséghez jussanak. A tengerésztisztek felhatalmazást kaptak az embercsempészek letartóztatására és a hajók lefoglalására. Egyéves működése alatt a Mare Nostrum művelet 330 embercsempészt állított bíróság elé és megmentette több mint 150 000 ember életét – az emberek legalább negyede Szíriából menekült. A Mare Nostrum program októberig működött, akkor felváltotta a Triton, az Európai Unió külső határvédelmi szervezetének, a Frontexnek az irányításával. Ez utóbbi program nem mentő, hanem elsősorban határőrizeti jellegű

sessini
Jérôme Sessini

Vezető hír
2. díj, sorozat

Jérôme Sessini, Franciaország, Magnum Photos a De Standaard számára
2013 novemberében az ukrán fővárosban, Kijevben tüntetések kezdődtek, amikor Viktor Janukovics elnök nem írta alá a társulási szerződést az Európai Unióval, mert az Oroszországhoz fűződő kapcsolatok erősítését részesítette előnyben. Több ezer Európa-barát tüntető gyűlt össze a város Majdanként ismert Függetlenség terén és hónapokig el sem mozdult onnan. A folyamatos erőszak február 18-án tetőzött. A következő három nap alatt több mint hetven tüntető és rendfenntartó halt meg, miközben mindkét fél a másikat vádolta azzal, hogy lőni kezdett. Janukovics elnök február 21-én elmenekült az országból, májusban az Európa-barát Petro Porosenkót választották elnökké.

tailiang
Bao Tailiang

Sport,
1. díj, egyedi

Bao Tailiang, Kína, Chengdu Economic Daily
 
Az argentin Lionel Messi a világbajnoki trófeát nézi a záróünnepségen a Rio de Janeiro-i Maracanã Stadionban július 13-án. Argentína 1:0-ra kikapott Németországtól, a győztes gólt Mario Götze lőtte a hosszabbításban. A világ egyik legjobb focistájának tartott Messi kapta a világbajnokság legjobb játékosának járó Aranylabdát – ez a döntés vitákat váltott ki, mivel Messi egyetlen gólt sem rúgott a kieséses szakaszban.

gordon
Glenna Gordon

Hír
2. díj, sorozat

Glenna Gordon,
Amerikai Egyesült Államok, a The Wall Street Journal / Time számára
Április 14-én a Boko Haram nevű iszlám szervezet fegyveresei 276 lányt raboltak el egy iskolai kollégiumból a nigériai Chibok városában (a szervezet nevének jelentése körülbelül: a nyugatosodás bűn). A Boko Haram iszlám állam alapítására törekedik Nigériában, és ellenzi a világi oktatást, főleg lányok számára. A szervezet évek óta intéz támadásokat iskolák ellen, civileket gyilkol, diákokat rabol el és erőszakkal toboroz tagokat.

kilic
Bulent Kilic

Vezető hír
1. díj, egyedi

Bulent Kilic, Törökország, Agence France-Presse
Egy lány, aki március 12-én sérült meg az összetűzésekben az isztambuli Taksim tér közelében. A 15 éves Berkin Elvan temetési szertartásának résztvevői és a rohamrendőrök csaptak össze. A fiú előző év júniusában a kormányellenes tüntetések idején éppen kenyeret vásárolt, amikor egy könnygázdoboz fejen találta, ez után kilenc hónapig feküdt kómában. A júniusi tiltakozások eredetileg azért kezdődtek, hogy a város Gezi parkját ne építsék be mecsettel és bevásárlóközponttal, aztán országos tiltakozássá fajultak Recep Tayyip Erdoğan miniszterelnök fokozódó egyeduralmi törekvései ellen. Berkin Elvan halála újabb kormányellenes megmozdulásokat váltott ki az egész országban. A folyamatos tüntetések dacára öt hónappal később Erdoğant Törökország elnökévé választották.

chu
Yongzhi Chu

Természet
1. díj, egyedi

Yongzhi Chu, Kína
Egy rhesus makákó rettegve lapul a falhoz, miközben a cirkuszi idomár közelít felé Szucsouban, Kína keleti részén. Az idomított állatok roppant népszerűek a kínai cirkuszokban és állatkertekben. Az állatvédők éveken át tartó követelésének eredményeként a kínai kormány betiltotta az állatcirkuszokat és a durva bánásmódot az állami állatkertekben, sok idomár azonban azt állítja, nem hallott a tiltásról, és esze ágában sincs abbahagyni, amit eddig csinált. A kínai „cirkuszfőváros”, Szucsou hatóságai most új, állatmentes cirkuszi szórakoztatás meghonosítását tervezik.

Quick links
Read the press release online: http://www.worldpressphoto.org/content/world-press-photo-year-2014-goes-mads-nissen
Link to the list of winners: http://www.worldpressphoto.org/2015-photo-contest/winners-list
Link to the winners’ photo gallery: http://www.worldpressphoto.org/awards/2015
About the 2015 Photo Contest, including jury bio’s and category definitions: http://www.worldpressphoto.org/2015-photo-contest
Video interviews with observations from the jury can be viewed here: http://www.worldpressphoto.org/2015-photo-contest/jury-interviews
List of all 5,692 photo contest participants (PDF): http://www.worldpressphoto.org/sites/default/files/docs/2015_Participants.pdf
World Press Photo receives support from the Dutch Postcode Lottery and is sponsored worldwide by Canon.