NÉPRAJZI MÚZEUM
Budapest, Kossuth tér 12.

2016.
szeptember 23 - október 23.

Díjazott képek az elmúlt év eseményeiről. Válogatás 5,775 fotóriporter, 82,951 pályázatra küldött fotójából.

Nyitva:
kedd, szerda, csütörtök, vasárnap:
10.00 – 18.00 óráig;

péntek, szombat október 23.:
10.00 - 20.00 óráig.

Teljes árú belépőjegy: 2100 Ft
Kedvezményes belépőjegy (diák és nyugdíjas): 1000 Ft
Családi jegy (1-2 felnőtt, 1-3 gyerek):
4400 Ft

KÍSÉRŐ KIÁLLÍTÁS:
EMBERÁR – A modern népvándorlás szemtanúi

neprajzi

Teljes árú belépőjegy: 2100 Ft
Kedvezményes belépőjegy: 1000 Ft
Családi jegy (1-2 felnőtt, 1-3 gyerek):
4400 Ft

A World Press Photo budapesti kiállítása már harmincnyolc éve mutat tükröt az elmúlt évnek. Díjnyertes fotókon át láthatjuk az elmúlt év eseményeit, hétköznapjait, sportját, azokat az embereket, akik a hírekben szerepelnek. Olyan bepillantást tesz lehetővé, ami sehol máshol nem található. Óriási mértékben járul ahhoz, hogy tisztábban lássuk a világ eseményeit, hogy megértsük mi zajlik körülöttünk.

Facebook

 

KÍSÉRŐ PROGRAMOK

 

EMBERÁR – A modern népvándorlás szemtanúi

A Pulitzer-díj 100 éves történetében először magyar fotósok is megkapták a szakma talán legrangosabb elismerését New Yorkban. Balogh László és Szabó Bernadett, a Reuters két hazai fotóriportere a menekültválságról készített képeikkel kerültek a hírfotó kategóriában győztes Reuters csapatába.


Tárlatvezetések
A kiállítás teljes időszaka alatt rendszeresen szervezünk tárlatvezetéseket előre egyeztetett időpontban.

 

Kiállítás szervező: Révész Tamás
mail@worldpressphotohu.info


TÁMOGATÓ:
nka
 
php
 
marriott
 
holland
 
metroreklam
 
KÖZÖSSÉGI MÉDIA PARTNERreverb
 
MÉDIA TÁMOGATÓ:
 
ng
 
pestiest
 
esthu
 
nepsyabadsag
 
nolhu
 
liget
 
fotoklikk
 
funzine
 
origo
 
unikornis
 
 
observer
 
dt

World Press Photo Foundation

lottery-canon

 

vissza

richardson

AZ ÉV KÉPE

Vezető hír
díj, egyedi 
Az  év sajtófotója, 2015
Warren Richardson
Ausztrália
A pengés drótkerítésen egy csecsemőt adnakát egy szíriai menekültnek, aki már sikeresen átjutott a szerb-magyar határon Röszkénél, augusztus 28-án. Magyarország megszigorította az ország területére lépő menekültekre vonatkozó intézkedéseket. Júliusban négy méter magas kerítést kezdtek építeni a szerb-magyar határ teljes szakaszán, hogy ezzel a hivatalos átkelőpontok felé tereljék a menekülőket. A menekülők megpróbálták átlépni a határt még a kerítés elkészülte, szeptember 14. előtt.  Ez a csoport éjszaka négy órán keresztül rejtőzött – közben a paprikaspray hatásával is küzdve – a határőrök elől egy almáskertben, mielőtt megpróbált átjutni a határon.

kilic

Vezető hír
3. díj, sorozat
Bulent Kilic
Törökország, Agence France-Presse
A szíriai háború kezdetén, 2011-ben Törökország az erőszak elől menekülők befogadását választotta. 2015 júniusában az északi országrészben kiújult harcok miatt jelentősen megnőtt a határátlépések száma, egyre több ember menekült a szárazföldi és légitámadások elől.  Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosának Hivatala szerint június első felében több mint 23.000 ember érkezett Törökországba, mintegy 70 százalékuk nő és gyerek volt. Törökország különféle intézkedésekkel próbálta korlátozni a menekülők befogadását, a Szíriából érkezők pedig új határátlépési megoldásokat kerestek. 

matic

Emberek
1. díj, egyedi
Matic Zorman, Szlovénia

Esőköpenyes menekült gyerekek a regisztrálásukra várnak a szerbiai Preševo városnál. A Szerbiába belépő menekültek többsége folyatatta útját észak felé, az Európai Unió valamelyik tagállamába. 

calvert

Hosszú távú munkák
1. díj 
Mary F. Calvert, USA, ZUMA Press/Alexia Foundation
Harc belül: szexuális bántalmazás az amerikai hadseregben
Az amerikai hadseregben igen gyakori a nők szexuális bántalmazása. Az áldozatok sokszor azért nem jelentik a feletteseiknek, mert nehezen beszélnek róla vagy hiábavalónak tartják, és kevés bejelentett eset kerül bíróság elé. A Katonai Szexuális Trauma (MST, Military Sexual Trauma) tartós problémákat okozhat, a volt katonákat segítő programok azonban ezekkel ritkán foglalkoznak. A fotós dokumentálni próbálta az MST-áldozatok életét, hogy ezzel is napirenden tartsa a témát.

frayer

Hétköznapok
2. díj, sorozat
Kevin Frayer
Kanada, Getty Images
A Larung Gar Buddhista Akadémia a távoli Garze Tibeti Autonóm Területen 4000 méter magasan helyezkedik el közép-nyugat kínai  Szecsuan tartományban. Kanyargó út választja el a várostól az akadémia fő épületeit és körötte a rengeteg kis kalyibát, amelyekben mintegy negyvenezer szerzetes férfi és nő lakik. Több ezer tibeti buddhista érkezik a Larung Garra, hogy egy héten keresztül ünnepeljék Buddha leereszkedését a mennyből a földre.

fohlen

Vezető hír
2. díj, egyedi
Corentin Fohlen

Franciaország, Divergence
Január 11., Párizs, Place de la Nation:  az egybegyűltek szolidaritásukat fejezik ki a terrortámadások áldozataival és  kiállnak a szólásszabadság védelmében. Marches républicaines (felvonulások a köztársaság védelmében) szerveződtek országszerte azt követően, hogy iszlamista fegyveresek a Charlie Hebdo szatirikus hetilap szerkesztőségére támadtak, majd további lövöldözések voltak Párizsban és környékén, amelyek összesen 16 halálos áldozatot követeltek (3 támadó is életét vesztette). A párizsiak a Place de la République és a Place de la Nation között vonultak. Hivatalos becslések 1.2 millió és 1.6 millió közé tették a résztvevők számát – a francia fővárosban legutóbb akkor volt ilyen nagyszabású utcai felvonulás, amikor a második világháború végén, 1944. augusztusában a város felszabadult a náci megszállás alól.  

stirton

Természet
2. díj, sorozat
Brent Stirton
South Africa, Getty Images Reportage, National Geographic
Az orvvadászatból származó elefántcsont-kereskedelem az afrikai fegyveres lázadók egyik fő bevételi forrása. A több száz éve működő szudáni vadorzó kartellek népes felfegyverzett csapatokat küldenek a határon túlra, hogy megöljék az elefántokat. Elkötelezett vadőrök járőröznek egész Afrikában, és próbálják meghiúsítani a kísérleteket.
A nemzeti park vadőrei azóta lényegében teljesen felszámolták az orvvadászatot.

bobost

Sport
2. díj, sorozat
Christian Bobst
Svájc
Szenegálban a birkózás kiemelkedő népszerűsége jelentős szponzorokat és kitüntetett médiafigyelmet vonz. A birkózók valóságos nemzeti hősök és dúsgazdagok, a legnagyobb díjak elérik a több százezer eurót. A sportág a harcos elődök hadra készülődésében gyökerezik és ma is a férfiak erejének és tehetségének a jelképe.  A tornákat dobok és táncok kísérik, a versenyzők pedig különféle szertartásokkal igyekeznek növelni az esélyeiket és elrettenteni a balszerencsét.

     

krivic

Emberek
2. díj, egyedi 
Matjaz Krivic
Szlovénia
Arzuma Tinado (28 éves) egy nyolcfős aranybányászbrigád vezetője Djugánál, Burkina Faso északkeleti részén. Körülbelül 15.000 bányász dolgozik a környéken földbe vájt, gyakran egy beszállónyílásnál alig szélesebb gödrökben. Arzuma nagyjából 20 méter mélyen végzi ezt a kimerítő munkát. A bányászok folyamatosan port lélegeznek be, aztán az aranyérc kinyerése közben a higany és a cianid ártalmainak vannak kitéve.

patjane

Természet
2. díj, egyedi
Anuar Patjane Floriuk,Mexikó
Hosszúszárnyú bála (púpos bálna) és újszülött borja a Revillagigedo szigetvilág Roca Partida nevű legkisebb szigetének közelében Mexikó csendes-óceáni partjánál. A párzási időszakban rengeteg itt a bálna, és a búvárok is szívesen járnak ide. A vulkanikus eredetű szigetek egyébként lakatlanok, ha a jelentéktelen tengerészeti jelenlétet nem számítjuk. A szigetvilág 1994 óta bioszféra rezervátum és az UNESCO természeti világörökség címének várományosa.

walgram

Sport
1. díj, egyedi
Christian Walgram
Ausztria, GEPA pictures
Ondrej Bank cseh síelő bukása február 8-án a világbajnokság alpesi összetett versenyének lesiklás számában Beaver Creekben, az amerikai Colorado államban.  Bank megbotlott és elveszítette az egyensúlyát közvetlenül az utolsó ugrás előtt. Agyrázkódással és arcsérülésekkel szállították kórházba. 

lima

Hír
díj, egyedi
Mauricio Lima
Brazília, The New York Times számára

Szíria északeleti, kurdok lakta vidékén, Al-Hasaka város kórházában egy orvos kenőccsel kezeli Jacob, a 16 éves Iszlám Állam-harcos égési sérüléseit. A kórházat az Iszlám Állam ellen harcoló kurd Népvédelmi Egységek működtetik.
A kurd fegyveresek szerint egyedül Jacob élte túl a támadást, amit a város közelében egy teherautó ellen intéztek, mert feltételezésük szerint az Iszlám Állam hat harcosát szállította.

limatribe

Hétköznapok
2. díj, egyedi
Mauricio Lima
Brazília, Al Jazeera America
Gyerekek játszanak a Tapajós folyónál, a munduruku nép földjén, Amazónia brazíliai részén. A munduruku az egyik legnagyobb népcsoport Brazíliában, amely legalább 300 éve él a Tapajós folyó völgyében. A Tapajós az Amazonas egyik utolsó nagy mellékfolyója, amelyre nem épült gát, de a brazil kormány vízerőművet tervez ide, ami elárasztaná a munduruku-föld nagy részét. A bennszülöttek vezetői szerint alkotmányos joguk, hogy elődeik földjén éljenek, de a kormány ezt nem hajlandó elismerni.      

mitidieri

Emberek
3. díj, egyedi
Dario Mitidieri

Olaszország, a CAFOD számára 
Egy Szíriából menekült család és az elveszített családtagra utaló szék a libanoni Bekaa-völgyben. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosának Hivatala szerint 2015 végén több mint 370,000 szíriai élt menekülttáborokban a Bekaa-völgyben, a szír határ közelében.

ponomarev

Hír
1 díj, sorozat
Sergey Ponomarev
Oroszország, The New York Times 

2015-ben több mint egymillió menekült érkezett Európába, túlnyomó többségük a tenger felől, Görögországon és Olaszországon át. A Görögországba érkezők közül sokan tovább akartak haladni a Balkánon át az Európai Unió schengeni övezetébe, ahol a tagállamok közötti mozgáshoz nem kell útlevél. A Balkán országai igyekeztek a következő határ felé terelni a menekülőket – a kontinensen a második világháború óta nem volt ilyen nagyságrendű népvándorlás. Az északi irányba haladók elől Magyarország lezárta először a Szerbiával, aztán a Horvátországgal közös határszakaszt is.
Apa és a gyermeke menekül, miközben a magyar rendőrök könnygázt, bors spray-t és vízágyút vetnek be a Szerbia felől érkezőkkel szemben a magyar–szerb határ lezárását követő napon. 

borowick

Hosszú távú munkák
2. díj 
Nancy Borowick
USA
Élet a halál közelében
Laurel és Howie Borowick 34 éve tartó házasságának utolsó éve a rák elleni közös küzdelem jegyében telt.  Úgy döntöttek, hogy életük utolsó hónapjaiban új élményeket szereznek ahelyett, hogy megadnák magukat a nehézségeknek. Howie 2013. december 7-én halt meg, Laurie 2014. december 6-án. A fotós megörökítette szülei életének végső szakaszát.

kelly

Természet
1. díj, egyedi
Rohan Kelly, Ausztrália, The Daily Telegraph
Súlyos zivatarfelhő Sydneyben, Bondi Beach fölött november 6-án.  Ez a felhő is annak az időjárási frontnak a része volt, mely óriási vihart hozott, a helyi média híradásai szerint pusztító széllel, kiadós esővel és golflabda nagyságú jégdarabokkal. A zivatarfelhő a felhőzet alsó részén jelenik meg, szerkezete emeletes, a felhőalap sötét, örvénylő.

laman

Természet
1. díj, sorozat
Tim Laman
USA, National Geographic
Veszélyben az orangutánok élőhelye: fakitermelés, áttérés a mezőgazdasági tevékenységre és tüzek tizedelik az erdeiket. Az illegális állatkereskedelemből élő orvvadászok is leselkednek rájuk. 2015-ben a futótüzek – az aszály és az El Niño következményeként – hatalmas esőerdő-területeket pusztítottak el Borneo szigetén. A menekülő orangutánok a korábbinál is nagyobb veszélybe kerültek az orvvadászok és a helyiekkel támadt konfliktusok miatt, miközben élelmet kerestek.

 

 

Quick links

Press center:http://www.worldpressphoto.org/press

About World Press Photo: http://www.worldpressphoto.org/about

2016 Photo Contest: http://www.worldpressphoto.org/collection/photo/2016

2016 Multimedia Contest: http://www.worldpressphoto.org/collection/mm/2016

Research: http://www.worldpressphoto.org/activities/research