World Press Photo
szeptember 30.–október 30.

A World Press Photo éves pályázatán 125 országból 5,691 fotóriporter pályázott.A beküldött 108,059 fotó értékelésévela nemzetközi zsűri 13 napot töltött Amszterdamban és 23 nemzet 55 fotográfusát, köztük a magyar Lakatos Pétert díjazták.

NÉPRAJZI MÚZEUM
Budapest, Kossuth tér 12.

Kedd, szerda, péntek, vasárnap:
10.00 – 18:00 óráig
csütörtök, szombat:
10:00 – 20.00 óráigKÍSÉRŐ KIÁLLÍTÁSOK

DUNA
- az emeleti galérián.
www.worldpressphotohu.info/duna

A Duna kiállítás képet ad a Duna menti életről a németországi forrástól a romániai Deltáig.
A kiállítás nemzetközi pályázat eredményeképpen, az Európai Bizottság Duna-stratégiájára épül az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének együttműködésével. Célja felhívni a figyelmet a Duna 14 országot összekötő adottságainak jobb kihasználására, az együttműködésre, legfőképp a környezetvédelem és a hajózás területén.


BEYOND THE BODY,

Tomasz Gudzovwaty egzotikus sportfotók a nagyvilágból
- az emeleti díszteremben
www.worldpressphotohu.info/gudzowaty
www.gudzowaty.com

Tomasz Gudzowaty jogot végzett Varsóban, de felhagyta tanult szakmáját a nem tipikus sportfotózásért. Olyan tradicionális, egzotikus sportokat mutat be, amelyek nem csak fizikai teljesítményt bizonyítanak, hanem spirituális, rituális-vallásos kifejezéssel is bírnak. Képei a sport kevésbé ismert oldalát mutatják újszerű vizuális megközelítéssel a világ legkülönbözőbb pontjairól. Képeit a legnagyobb kapok közölték (Max Magazine, L’Equipe, The Guardian, Newsweek, Forbes, Time, Reponses Photo, Sportsweek, and British Journal of Photography) és számos albuma is megjelent. Többször díjazták képeit a World Press Photo, Pictures of the Year, NPPA Best of Photojournalism pályázatokon. A hamburgi Focus Fotoagentur és a varsói Yours Gallery képviseli.


KIÁLLÍTÁSOKAT KÍSÉRŐ PROGRAMOK


Liget szerzői felolvasó délután

Október 18-án 6 órakor a Liget szerzői felolvasó délutánt tartanak a Múzeumban. A Liget folyóirat különszámot ad ki a Duna képekhez írt szövegekkel. www.liget.org


Tárlatvezetések

A kiállítás teljes időszaka alatt rendszeresen szervezünk tárlatvezetéseket későbbiekben közzétett időpontokban. (Tárlatvezetők: Bánkuti András, Keleti Éva, Korniss Péter, Lakatos Péter Zoltán, Révész Tamás, Szarka Klára). A tárlatvezetést főképpen diákokoknak ajánljuk. A programba múzeumi munkatárs bekapcsolódik, hogy néprajzi szempontból is kiegészítse az adott képet, témát.

5,691 fotóriporter 125 országból pályázott a World Press Photo éves pályázatán.
A 108,059 fotó értékelésével
a nemzetközi zsűri 13 napot töltött Amszterdamban.
23 nemzet 55 fotográfusát, köztük a magyar Lakatos Pétert díjazták.

A World Press Photo kiállítás most is az elmúlt évnek mutat tükröt: alig 200 képbe sűrítve láthatjuk korunk történelmét, hétköznapjait, politikáját, sportját, művészetét, természeti változásait, tudományos eredményeit, azokat az embereket, akik a hírekben szerepelnek. Izgalmas élményt nyújt mindazoknak a kiállítás, akik szeretnék jobban megérteni, mi zajlik körülöttünk a világban. A World Press Photo budapesti kiállítása már harmincegy éves múltra tekint vissza.


A képek nem vághatóak és nem manipulálhatók és csakis a World Press Photo budapesti kiállításával kapcsolatban közölhetőek.

Kiállítás szervező: Révész Tamás
mail@worldpressphotohu.info

Töltse le a képek leírását

A WORLD PRESS PHOTO KIÁLLÍTÁS TÁMOGATÓI:


A KIÁLLÍTÁS FŐSZPONZORA:
 
brokernet
BROKERNET Csoport
 
SZPONZOROK:
airfrance
 
php
 
holland
Holland Királyság
Budapesti Nagykövetsége
 
artotel
 
MÉDIATÁMOGATÓK
neofm
 
nol.hu
 
hvg
 
metroreklam
 

exit

 
liget
 
dynamo
 
pesiest
 
exit
 
nepszabadsag
 
esthu
 
observer
 
esthu
Kommunikációs partner:
dynamo
 
bergmedia
 
Közreműködő:
Summa Artium Kht
.
 
 
A World Press Photo szervezetének támogatója a Dutch Postcode Lottery, szponzora:
thnt
canon
About the foundation:
WE EXIST TO INSPIRE UNDERSTANDING OF THE WORLD THROUGH QUALITY PHOTOJOURNALISM.

jodiJodi Bieber

World Press Photo of the Year 2010
Jodi Bieber,
Dél-Afrika
Institute for Artist Management/Goodman Gallery for Time
Az év sajtófotója, 2010.

A 18 éves Bibi Aisha arcát megtorlásként csúfították el, mert megszökött a férje házából az afganisztáni Oruzgan tartományban. Visszatért a szüleihez és elpanaszolta, milyen kíméletlenül bánt vele a férje családja. Egyik éjszaka néhány férfi jelent meg náluk, hogy megbüntesse a szökéséért. Egy hegyi tisztásra vitték, ahol egy tálib parancsnok utasítására lefogták, majd levágták először a füleit, aztán az orrát. A helyi hagyomány szerint a megszégyenített férj olyan, mint aki elvesztette az orrát, ezért lesz ez a megtorlás formája. A magára hagyott Aishát megmentői egy kabuli menedékhelyre vitték, amelyet a Women for Afghan Women segélyszervezet működtet. Itt kezelést és pszichológiai segítséget is kapott. A menedékhelyről később Amerikába került, ahol további lelki segélyt kapott és helyreállító műtéteken esett át.

morel02Daniel Morel

 

 

Daniel Morel
Haiti
2. díj, Vezető hír kategória, egyedi

Január 12-én, pár perccel a földrengés után egy nőt szabadítanak ki a romok alól Port-au-Prince-ben , Haiti fővárosában. A 7.0 erősségű földrengés epicentruma a fővárostól 15 km-re délnyugatra fekvő Leogane közelében volt. Ötvennél is több utórengésről számoltak be. Mintegy 230 ezer ember vesztette életét, 300 ezren megsérültek, és több mint egymillió ember veszítette el az otthonát. A Vöröskereszt egyik vezetője így érzékeltette a pusztítás nagyságrendjét: 200 teherautónak 11 évre volna szüksége a romok elszállításához.
A romok közül kiszabadított nőnek segítenek a földrengést követő napon.

fohlenCorentin Fohlen

Corentin Fohlen
Franciaország, Fedephoto
2. díj, Vezető hír kategória, sorozat

A két hónapja tartó zavargások idején vörös inges tüntetők csapnak össze a thai kormányerőkkel május közepén Bangkok Silom üzleti negyedében. Amióta 2006 szeptemberében egy katonai puccsal elűzték Thakszin Sinavatra miniszterelnököt, az országban folyamatos volt a politikai feszültség. A 2008-as választások után a Demokrata Párt vezére, Abhiszit Veddzsadzsiva lett a miniszterelnök, de a zömmel a vidéki szegények közül kikerülő vörösingesek, akiknek jobban kedvezett Thakszin programja, az új miniszterelnök ellen fordultak. A tüntetők köveket hajigáltak, gumiabroncsokat gyújtottak fel, mire a hadsereg és a rendőrség gumibottal, könnygázzal és éles lőszerrel vágott vissza. Május 19-én a vörösingesek vezetői megadták magukat és felszólították támogatóikat, hogy hagyják abba a tüntetéseket. Néhányan azonban a felszólítás ellenére folytatták a harcot. Mire május végére a zavargások befejeződtek, 80 ember meghalt meg és körülbelül 2000 megsebesült.

ventur04Riccardo Venturi

Riccardo Venturi
Olaszország, Contrasto
1.díj, Hír kategória, egyedi

Egy bámészkodó lány a lángokban álló Marché Hyppolite közelében Port-au-Prince-ben január 18-án, 6 nappal az után, hogy egy 7.0 erősségű földrengés rázta meg Haitit. A csak Marché en Fer (Vaspiac) néven emlegetett csarnok a város jellegzetes épülete volt egészen 1891 óta. A földrengés okozta pusztítás szinte teljesen megbénította az ország vezetőit, a romeltakarítás közben döntésképtelenséggel és késlekedéssel vádolták őket. A kialakult helyzetet csak súlyosbította a feladat nagysága, az évtizedek óta tartó erőszakos és ingatag politikai állapotok miatt lepusztult infrastruktúra és a gazdasági nehézségek. A Marché en Fer volt a főváros egyik elsőként helyreállított épülete, leginkább egy magánszemély 8,8 millió eurós adományának köszönhetően. A földrengés óta eltelt egy évben a törmeléknek csupán 5 százalékát át sikerült elszállítani Port-au-Prince-ből, de a Vaspiac körülbelül 900 kereskedővel újra megnyitotta kapuit.

mattei
Olivier Laban-Mattei

Olivier Laban-Mattei
Franciaország, Agence France-Presse
1.díj. Hír kategória, sorozat

A januári haiti földrengés után az ott lakók ezrei menekültek el a fővárosból, Port-au-Prince-ből. Azt mondták, megelégelték, hogy az utcán kell aludniuk, féltek a bűnbandáktól, a fosztogatóktól, és attól, hogy az esetleges utórengések elpusztítják a még álló épületeket. Mivel a segély lassan jutott el a földrengés áldozataihoz, főleg a fővárosban, sokan fosztogatni kezdtek a túlélés érdekében.
Egy port-au-prince-i kórház hullaházában egy férfi egy holttestet dob a többi hullára.

murphySeamus Murphy

Seamus Murphy
Írország, VII Photo Agency
2. díj, Emberek a hírekben kategória, egyedi

A politikai visszaéléseket leleplező WikiLeaks honlap alapítója, Julian Assange a University of London szeptember 30-i fórumán. Az év folyamán a WikiLeaks rengeteg bizalmas amerikai katonai dokumentumot tett közzé Irakkal és Afganisztánnal kapcsolatban. Ezt követően amerikai, közel-keleti és egyéb nemzetközi diplomaták kényes levelezését közölte, egyebek közt a palesztin tárgyaló felek Izraellel kapcsolatos megnyilvánulásait. Szeptember elején a svéd ügyészség újra elővette az Assange elleni korábban már ejtett szexuális zaklatásra vonatkozó vádat. Októberben nemzetközi elfogató parancsot adtak ki ellene, ami sokak szerint az ellene irányuló lejárató kampány része volt.

berehulak
Daniel Berehulak

Daniel Berehulak
Ausztrália, Getty Images
1.díj, Emberek a hírekben kategória, sorozat

Szokatlanul heves monszunesőzések idézték elő júliusban Pakisztán történetének eddigi eddig legsúlyosabb árvizét. Beludzsisztán tartomány északi része felől az ár az Indus folyó völgyében dél felé, Pandzsáb és Szindh tartomány felé terjedt. A legkritikusabb időszakban az ország teljes területének csaknem ötöde volt víz alatt. Az özönvíz több mint húsz millió embert érintett közvetlenül, 1600 halálos áldozatot szedett, házakat tett lakhatatlanná, elpusztította a termést és az állatokat. Az áradás az ország infrastruktúrájában is óriási pusztítást végzett: több ezer kilométer közút és vasúti pálya ment tönkre.
Árvízkárosultak tülekednek az ételadagjukért egy pakisztáni katonai helikopter közelében egy segélyakció keretében Szindhben, a legsúlyosabb károkat elszenvedett tartományban szeptember 13-án.

hutchings
Mike Hutchings

Mike Hutchings
Dél-afrikai Köztársaság, Reuters
1. díj, Sport kategória, egyedi

A holland Demy de Zeeuw-t az uruguayi Martin Caceres véletlenül fejbe rúgja a dél-afrikai labdarúgó világbajnokság fokvárosi elődöntőjében július 6-án. A hollandok 3-2-re győztek. A holland játékost törött állkapocs gyanújával kórházba szállították. Később csatlakozott csapattársaihoz, de a döntőben – ahol is a hollandok 1-0-ra kikaptak a spanyoloktól - nem lépett pályára.

pretty
Adam Pretty

Adam Pretty
Ausztrália, Getty Images
1. díj, Sport kategória, sorozat

Sportképek portfóliója.
A brazil Ioran Etchechury a férfi 2000 méteres gátfutás közben megbotlik és elesik a szingapúri Bishan Stadionban, az augusztusban megrendezésre került első Ifjúsági Olimpiai Játékokon.
Az eseményen 3351 sportoló vett részt, akiket 204 Nemzeti Olimpiai Bizottság nevezett be.

kashi
Ed Kashi

Ed Kashi
Amerikai Egyesült Államok, VII Photo Agency
2. díj, Korunk kérdései kategória, egyedi

A vietnámi Da Nang város Ngu Hanh Sou kerületében élő Nguyen Thi Li (9) az Agent Orange lombtalanító vegyszer hatásának tulajdonított betegségben szenved. A vietnami háború alatt az amerikai haderők ezzel a szerrel permetezték az erdőket és a megművelt földeket, így akarták megsemmisíteni a vietkong gerillák rejtekhelyét és élelmét. A vegyszerben található dioxid vegyület egy hosszan ható méreganyag, amelynek hatása örökölhető, így még 40 év után is érződik. A helyi Vöröskereszt becslései alapján mintegy 150 ezer vietnami gyerek betegségét szüleik dioxin mérgezése okozta. A betegségek a legkülönfélébbek lehetnek, a cukorbajtól kezdve a szívbetegségen keresztül a testi és szellemi fogyatékosságokig terjednek.

ou
Ed Ou

 

Ed Ou
Kanada, A Getty Images riportja
1. díj, Korunk kérdései kategória, sorozat

Évente több ezer ember teszi kockára az életét és próbál átkelni az Ádeni-öbölön Jemenbe, hogy megmeneküljön az Afrika szarván állandósult szegénység és konfliktusok elől. A Jemenbe érkezők harmada Szomáliából menekült, egy olyan országból, ahol harminc éve nincs hatékony központi irányítás, és folyamatosan harcok dúlnak. 2010 első felében körülbelül 6600 szomáliai érkezett Jemenbe.
Szomáliából menekülő férfiak pihennek a sivatagban egész éjszakán át tartó utazásukat követően.

omar
Feisal Omar

Feisal Omar
Szomália, A Reuters számára
1. díj, Hétköznapok kategória, egyedi

Cápát cipel egy férfi Szomália fővárosában, Mogadishuban. Az iszlámista milícia és a kormányerők harcában több bombatalálat érte a fővárost szeptemberben. A szomáliai halászat egyik fő termékét, a cápát nem igazán fogyasztják Szomáliában, húsát szárítva és sózva exportálják.

roemers
Martin Roemers

Martin Roemers
Hollandia, Panos Pictures
1. díj, Hétköznapok kategória, sorozat

Jelenleg az emberiség fele városban lakik. Az ENSZ becslései szerint 2050-re a világ népességének 70 százaléka fog városokban vagy elvárosiasodott területen élni.

broek
Joost van den Broek

Joost van den Broek
Hollandia
de Volkskrant
2. díj, Porté kategória, egyedi

A 16 éves Kirill Lewerski kadét az orosz Kruzenstern hajón szolgál. A hagyományos, 4 árbocos vitorlás 1926-ban épült, és ez a második legnagyobb napjainkban is működő oktató hajó.

halloran
Kenneth O'Halloran

Kenneth O'Halloran
Írország
3. díj, Portré kategória, sorozat

Az ír vásárok nem pusztán kereskedelmi alkalmak, hanem fontos közösségi és kulturális események, ahol például a hölgyek kedvükre kiöltözhetnek. Sok vásár elsősorban lóvásár, és ősi kelta nomád hagyományt követő vándorkereskedők rendezik.

mcconnel
Andrew McConnell

 

 

Andrew McConnell
Írország, Panos Pictures a Der Spiegel számára
1. díj, Művészet és szórakoztatás kategória, egyedi

Joséphine Nsimba Mpongo (37 éves) csellón gyakorol a kongói főváros, Kinshasa Kimbanguiste negyedében. Joséphine az Orchestre Symphonique Kimbanguiste (OSK) tagja, amely Közép-Afrika egyetlen szimfonikus zenekara.
Napközben a kinshasai piacon tojást árul, esténként pedig, jóformán a hét minden napján a zenekarral próbál. Az OSK-t jelenlegi karmestere, Arman Diangienda alapította 1994-ben, amikor még csak pár tucat zenésznek kellett osztoznia a rendelkezésre álló kevés hangszeren. Az OSK ma már 200 muzsikust tud felvonultatni egy-egy koncerten. Többségük autodidakta amatőr, napközben mind dolgoznak.

tamagni
Daniele Tamagni

Daniele Tamagni
Olaszország
2. díj, Művészet és szórakoztatás kategória, sorozat

A szabadfogású birkózás, vagy ahogy Bolíviában emlegetik, a lucha libre az egyik legnépszerűbb szórakozási forma az országban, és hajdanában kizárólag a férfiak felségterülete volt. Ma már sok cholita, azaz a bennszülött ajmara és kecsua indiánok hagyományos szoknyáját és kalapját viselő nő is a ringbe száll. A sajátos koreográfiával rendelkező küzdelem a jó és a gonosz részint tréfás, részint hősies harca, ami lelkes közönség előtt zajlik. Akadnak nők, akik akár férfi ellenféllel szemben is kiállnak. Két cholita harca La Paz városában.

dirscherl
Reinhard Dirscherl

Reinhard Dirscherl
Németország, A Mare számára
2. díj, Természet kategória, egyedi

Az atlanti-óceáni vitorláshalak csapdába terelik a szardíniákat a mexikói Yucatan-félsziget közelében. A vitorláshalak a hátuk csaknem egész hosszában végignyúló hátúszójukról kapták nevüket, ami nagyobb a testük szélességénél. Úszás közben akár a 110 km/órás sebességet is elérhetik. Méretük, gyorsaságuk és küzdőképességük miatt a legelszántabb halászok kedvenceinek számítanak.

peschak
Thomas P. Peschak

Thomas P. Peschak
Németország/Dél-afrikai Köztársaság
Save Our Seas Foundation 1. díj, Természet kategória, egyedi

Egy fokföldi szula száll le Malgas szigetén a nyári fészekrakó időszakban. A Dél-Afrika nyugati partjainál található sziget tengeri madarak fontos költőhelye.

lakatos
Lakatos Péter

Lakatos Péter
Magyarország, MTI
1. díj, Vezető hír kategória, egyedi

Egy öngyilkos férfi zuhan a halálba a budapesti Szabadság hídról, miután gyúlékony folyadékkal lelocsolta és felgyújtotta magát. A tűzoltók fél órán keresztül győzködték a 40 év körüli férfit, hogy jöjjön le a magasból. Nem tudni, mi késztette öngyilkosságra.